Muziek naar de vrijheid AFGELAST

Datum: 25 april 2020
Tijd: 20:00

HET CONCERT ‘MUZIEK NAAR DE VRIJHEID’ IS OOK AFGELAST VANWEGE HET CORONAVIRUS !

Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid. Vaak zullen onze gedachten daarbij uitgaan naar de onderdrukking in ons eigen land en de vervolging en uitroeiing van Joden, Sinti, Roma en andere bevolkingsgroepen ten tijde van de tweede wereldoorlog. Aan de andere kant van de aardbol echter, vond op dat moment ook een tragedie plaats; tijdens de Japanse bezetting van o.a. Nederlands Indië werden Nederlanders, maar ook Britten, Amerikanen en Australiërs als “vijandelijke buitenlanders” gezien en gevangengezet in kampen voor zowel krijgsgevangenen als burgers.

Van april 1942 tot het eind van de oorlog in augustus 1945 leefden een groot aantal vrouwen en kinderen in een interneringskamp in Palembang, Sumatra. Verdreven uit hun woningen op Zuid Sumatra of als drenkeling van uit Singapore vertrokken en in de Straat Bangka tot zinken gebrachte evacuatieschepen leefden zij daar gedurende drie-en-een-half jaar samengepakt in gammele barakken. Gebrek aan voldoende voedsel en medische zorg in samenhang met de vele vernederingen die de vrouwen moesten ondergaan maakte het leven in de kampen zwaar. Daarnaast vernamen zij door het isolement waarin zij leefden jarenlang niets van hun mannen, vaders en andere geliefden.

Boeken om te lezen of instrumenten om muziek te maken waren niet aanwezig, maar de vrouwen konden zingen! Margareth Dryburgh, die zendelinge in Singapore was en jarenlang pianolessen gaf, koren had gedirigeerd en kerkorgels bespeelde noteerde uit haar hoofd partituren voor piano en orgel. Samen met Nora Chambers, vrouw van een gouvernementsingenieur, maakten zij daar 4-stemmige vocale arrangementen van. Circa 30 vrouwen vormden een koor en haalden in de schaarse momenten die zij tussen ontberingen en vernederingen door hadden hun hart op aan het instuderen van de composities en het uitvoeren ervan voor kampbewoners en zelfs bezetters. Muziek naar de bevrijding; het gaf hun overlevingskracht.

Op zaterdag 25 april 2020 gaat voor Tilly Koetsier-Schuurman een lang gekoesterde wens in vervulling wanneer een stemmenorkest onder haar leiding een aantal van genoemde arrangementen ten gehore zal brengen. Aan het concert “Muziek naar de vrijheid”, gezongen op vocalen en tekst, wordt verder medewerking verleend door het projectensemble Krimpenerwaard o.l.v. Koos Weerheim, Laurens de Graaf en René Kuzee op trompet en Jaap den Besten aan het orgel. Werken worden uitgevoerd van o.a. Anton Arenski, Joseph Rheinberger en Frederick Chopin. Van Willy Hautvast zal een arrangement van liederen van Vera Lynn te horen zijn. Het geheel zal worden begeleid met beeldmateriaal.

Aanvang van het concert in De Hoeksteen is 20.00 uur, de toegang is vrij en u/jij bent van harte welkom.