Decor Musical Ruth: ’Het moet geen Efteling worden’

Decor musical opnieuw gemaakt door gouden trio

Ruth-Van-Graf-tot-WiegEen musical zonder decor is als een kerkdienst op de hei. Je mist wat! Zoals het orgel en het liturgisch centrum mede de sfeer bepalen in de kerk, zo moet een decor voor een musical je in de sfeer brengen van de tijd en omgeving waarin de musical speelt, dat is althans de mening van Sjaak Joosse.

Een creatieve man uit ons midden, die ook bijna alle decors bedacht van de vorige musicals. Hij heeft ook deze keer weer iets prachtigs ontworpen. Sjaak Joosse, oud – docent van de Willem de Zwijger en beelden kunstenaar – las om in de stemming te komen, eerst de hele tekst van de musical. ‘De sfeer en het verloop van het verhaal zijn heel bepalend voor het decor.

Met foute decorstukken kusjaak-en-abn je een sfeer neerzetten die het verhaal om zeep helpt. Ik vind dat het decor dienend moet zijn. Wat van groot belang is, dat het niet afleid van de spelers, zangers en muzikanten.” Geen frutsels, fratsen en geverfde panelen moesten het worden en beslist geen Efteling!

Google

Om een beeld te krijgen van hoe men leefde in de tijd van Ruth, zocht Sjaak via google naar sfeerbeelden van Bethlehem. Dit resulteerde in drie belangrijke uitgangspunten voor het ontwerp. Torenachtige bouwsel, een bazaar (oosterse winkel) en veel poorten.

decorZonder het echt te zijn, suggereren de drie elementen de architectuur van die tijd,” stelt Sjaak. Maar met het bedenken van het ontwerp – ‘een heel proces in mijn hoofd’ – begon de zoektocht pas echt.

Hoe ga ik het gebruiken. Hoe plaats ik het op het toneel? Het is geen grote ruimte en er moet ook ruimte blijven voor de spelers. Het liefst wilde Sjaak een multifunctioneel decor.

Of en hoe dat is gelukt kan iedereen zien bij de opvoering van de musical. Na heel veel krabbelen in een klein boekje, aldus Sjaak, was het zover. Er kon een maquette worden gemaakt.

Maar toen bleek het ontwerp te groot voor het toneel. Dat betekende terug naar de tekentafel. Uiteindelijk kwam het goed en konden bouwers Ab Bongers en Jan van der Kooi ermee aan de slag.

ab-en-janIn de grote schuur van Ab aan de Bovenberg in Bergambacht is het al weken een getimmer en gezaag van jewelste. Met het bouwen bemoeid Sjaak zich bijna niet. ‘Daar hebben we de echte vakmannen Ab en Jan voor’.

Ook is het nog de bedoeling dat ter plekke, in de kerk, een wandschildering wordt gemaakt. Hiervoor heeft Sjaak een docent en leerlingen van de WZ gevraagd. ‘Ik hoop dat het gaat lukken. We zijn ten slotte allemaal amateurs die hun stinkende best doen.’

De ervaring van voorgaan de jaren leert ons echter dat het gouden trio het weer prachtig voor elkaar krijgt.

Kaarten

Nieuwsgierig geworden? Op zaterdag 18 april en zondagmiddag en – avond 19 april wordt de musical opgevoerd in De Hoeksteen. Klik hier om je kaarten te kopen…

Hoe zuinig er ook wordt ingekocht, een gift blijft welkom. Als u € 50,- of meer overmaakt op NL57ABNA 0481 7424 68 tnv De Hoeksteen Schoonhoven krijgt u twee vrijkaartjes.