Er is meer tussen hemel en aarde

Occulte zaken, paranormale verschijnselen, geesten oproepen, spreken met de doden… velen kijken er al graag naar kijken op televisie: Derek Ogilvy, het zesde zintuig, Charm, astro TV… Erover praten vind ik niet erg makkelijk. Ik denk omdat ik me er door mijn opvoeding en ook instinctmatig verre van houd. Ik ben dus zeker geen specialist op dit gebied! We kunnen ook niet alles ‘behandelen’ vanavond, niet alle vragen. En het ook niet iedereen naar de zin maken.
Laat we wel dit zeggen: er is veel meer tussen hemel en aarde dan wij kunnen zien en begrijpen. Programma’s als die van Ogilvy en Char… het is voor een groot deel show en ze halen ook wel truukjes uit – maar er gebeurt ook wel iets. Het is niet helemaal bedrog. Ze hebben wel een soort gave, intuïtie, die we misschien allemaal hebben, maar zij hebben hem meer ontwikkeld. De bijbel zegt het trouwens zelf, zij het in negatieve zin: dat er veel meer is tussen hemel en aarde, maar dat we er wel voorzichtig mee moeten omgaan.

Ik ben er één keer wat meer mee in aanraking gekomen. Laat ik daarmee beginnen. In Afrika. In dat door en door religieuze continent liggen het zichtbare en het onzichtbare, de materiële wereld en de geestenwereld, het normale en het paranomale een stuk dichter bij elkaar dan bij ons. Net als in bijvoorbeeld Suriname en de Antillen, met hun Afrikaanse wortels. Toen ik er twee jaar woonde, en het niet zo goed met me ging, want mijn vrouw en ik hadden besloten te gaan scheiden, toen zei Konaté, onze chauffeur tegen me: Ik weet wel iemand die uw problemen op kan lossen. Je bedoelt een marabout? vroeg ik. (Een marabout is een geestelijke die magie beoefent.) Konatë knikte. Ik kan het voor u proberen. Ik wilde hemelsgraag graag dat mij problemen, onze problemen opgelost werden, en ik wist dat we er zelf niet meer uit zouden komen. Ik had wel veel gebeden, maar God had daar in Afrika zeker belangrijker zaken te doen dan het huwelijk redden van twee verdwaalde, rijke Hollanders. Wie weet waarom zou ik zo’n marabout niet proberen? Baat het niet dan schaadt het niet…
Straks, aan het eind van de preek zal ik vertellen hoe het is afgelopen…

Er is meer tussen hemel en aarde. Het paranormale. Magie. De geesten- wereld waar goede en kwade machten zich ophouden. Genezende krachten. Wonderlijk gebied. De Bijbel waarschuwt ervoor, omdat de duivel in dat schimmige gebied, dat geen mens helemaal kan overzien, makkelijk verwarring kan stichten. De naam Satan betekent: tegenstander van God). De naam duivel komt van het woord diabolos, dat splitser of splijter betekent. De Satan of de duivel maakt handig gebruik van het paranormale om mensen van God te scheiden.
Een paar bijbelse voorbeelden….

Lees meer…