Grappig

Ik hoorde vandaag een collega een ouderwets woord gebruiken. Er gebeurde iets op mijn werk, waar we even om moesten lachen. ‘Grappig’, zei één collega. Op hetzelfde moment zei een andere collega ‘Geestig’. Dat laatste woord bedoel ik. Ik hoor het bijna nooit meer. In deze weken na Pinksteren viel het me extra op.

Een grapje is vaak iets dat gebeurt en net even afwijkt van het normale. Het is net anders dan je verwacht. Je wordt even op het verkeerde been gezet. En soms kun je dan heel scherp zien dat het normale relatief is. Een grapje kan helpen de lucht te klaren, als er spanning is tussen mensen. Het kan maken dat mensen weer even anders tegen elkaar aankijken.

Het is misschien daarom niet voor niets dat grappig en geestig dezelfde betekenis hebben. De Geest zet mensen ook op het verkeerde been: hoe kan het nu dat iedereen die boerenpummels uit Galilea in zijn eigen taal hoort spreken? De Geest zorgt dat we anders tegen elkaar aankijken. We komen uit verschillende landen, met een verschillende achtergrond. Toch kunnen we elkaar verstaan in geloofstaal.

Onze nationale filosoof Johan Cruijff zei ooit: je ziet het pas als je het doorhebt. Als we doorhebben hoe grappig de Geest eigenlijk is, zien we pas hoe geestig onze wereld is!

Adriaan van ‘t Spijker (avantspijker@gmail.com)