Ik geloof er heilig in!

In de periode van 29 mei (Hemelvaartsdag) t/m 1 juni 2014 heeft onze kerk weer een groep gemeenteleden uit de partnergemeente, de Sternkirche in Potsdam, te gast gehad.

Het was opnieuw een mooi en leerzaam weekend, deze keer rondom het thema “Ik geloof er heilig in”.

Als snel ontdekten wij dat het woord “heilig” bij ons veel meer in het dagelijks spraakgebruik voorkomt dat in Duitsland. Alledaagse uitdrukkingen, zoals “Ik geloof er heilig in” of “Ik ben er heilig van overtuigd dat…” kent men in Duitsland niet, laat staan een term als “heilig boontje”.

Het Duitse “Heilig” lijkt veel heiliger te zijn dan bij ons, en wordt uitsluitend in verband gebracht met goddelijkheid en verhevenheid.

Heiligheid heeft ook te maken met heelheid, heilzaamheid.

Om met elkaar rondom het thema in gesprek te komen, had iedereen van tevoren de opdracht gekregen om een “heilig” voorwerp mee te brengen: een voorwerp dat voor jou persoonlijk een gevoel van heiligheid oproept. We hebben met respect naar ieders persoonlijke toelichting geluisterd, en vervolgens met elkaar doorgesproken over de verschillende betekenissen van “heilig” en gevoelens en ervaringen van heiligheid. Het waren diepgaande en boeiende gesprekken.

We hebben met elkaar het Natuurmuseum De Wielewaal bezocht, waar we dicht bij de heiligheid van de natuur kwamen.

Ook hebben we een rondgang langs “heilige huisjes” gemaakt: de verschillende kerken in Schoonhoven, waar we gastvrij werden ontvangen en uitleg kregen over de kenmerkende verschillen in geloofsbeleving. Dit gaf af en toe aanleiding tot zeer kritische vragen.

Naast de serieuze momenten waren er natuurlijk vele gezellige, ontspannen momenten, waarin we met elkaar spraken, spelletjes en een kwis deden, knutselden, zongen etc.

Het weekend werd op een mooie wijze afgesloten door met elkaar de zondagse kerkdienst te beleven en het Heilig Avondmaal te vieren. Ds. Chris Koole werd daarbij geassisteerd door de emeritus predikant uit Potsdam, Hans-Joachim Fromke.

Het was een weekend om weer lang van na te genieten.

Aad de Winter.