Je bent wat je doet…

In de jaren negentig hield Henri Nouwen in de Christal Cathedral (Hour of Power) een beroemd geworden preek: Being the beloved; Wij zijn de geliefden. Henri Nouwen denkt in die preek hardop na wat dat is: mens zijn. En dan wijst hij heel mooi een paar lagen aan in mens-zijn. Wie ben je als mens?

Je bent wat je doet …
Maar wat als je faalt? Als je niet meer kunt? Of als je oud wordt. Gehandicapt. Arbeidsongeschikt. of niet zo getalenteerd: we kunnen niet allemaal in de finale van The Voice staan. Of: als jouw ‘doen’ ophoudt…

Je bent wat je doet …
Je bent wat mensen over je zeggen…
Je bent wat mensen over je zeggen. Aardige woorden, complimenten zijn heerlijk. Maar als 10 mensen straks zeggen mooi gepreekt, en 1 zegt: ‘Ja, een preek plunderen van Henri Nouwen, zo kan ik het ook…’ – dan fiets ik chagrijnig naar huis. Eén kritische opmerking raakt dieper dan honderd complimenten. En: eens komt de dag dat niemand meer wat over je zegt.

Je bent wat je doet …
Je bent wat mensen van je zeggen…
Je bent wat je hebt…

Je bent wat je hebt… Maar heb je ooit genoeg? En wat als je niets hebt. En is het echt waar dat een mens zoveel waard is als zijn bezit? En sowieso kun je straks alles keurig inleveren bij de hemelpoort.
We zijn mensen. Maar als wij onze ziel en zaligheid ophangen aan wat wij doen, aan wat mensen van ons zeggen, of aan wat wij hebben … dan wordt je een jojo. Een metalen knikker in een flipperkast. Weinig rust met jezelf.

Je bent wat je doet …
Je bent wat mensen over je zeggen…
Je bent wat je hebt…

Je bent Gods geliefde kind!
Toen Jezus gedoopt werd ging de hemel open en klonk er een stem: Jij bent mijn geliefde Zoon. In jou vind ik vreugde. Wat voor Jezus geldt, geldt voor ons allemaal. Wie zijn wij, als mens? Wij zijn Gods geliefde zonen en dochters. Al voor we geboren worden. Als we leven. Als we uit de tijd zijn… Wie zijn wij? In de allereerste plaats zijn wij Gods geliefde kind. Dat verankert je. Voorkomt dat je een jojo wordt. Dat geeft je leven een solide basis.

De rest, wat we doen en wat mensen zeggen en wat we hebben is vers 2, als je weet dat je Gods geliefde kind bent. De preek is terug te vinden.

Voor de complete tekst, lees meer…