Kleren maken de……. musical! Oftewel: Moabieten in spijkerbroek

Ergens in het najaar, op een zonnige zaterdagmorgen rijdt een auto vol gezellige dames van de Hoeksteen richting Utrecht. Doel: de wekelijkse lapjesmarkt. Lapjes voor de kerk? Jazeker! De stoffen die ze dadelijk gaan uitzoeken zijn om kleding van te maken voor alle deelnemers aan de musical Ruth. Want, eerlijk is eerlijk. Het oog wil natuurlijk ook wat. Je kunt nog zo mooi, zingen, dansen, spelen of muziek maken, als je dat in je dagelijkse kloffie doet, komt het niet echt over. En kant en klare kleding kopen? Geen haar op ons hoofd die daar aan denkt, zeggen de creatieve dames. Zelf kleding maken is de traditie. Riet Wagter, Wilma Tuijtel en Lidy van Dop hebben er zin in deze ochtend.

IMG_2860Al zeker drie musicals lang vormden zij een ijzersterk trio. Een lange lijst hebben ze bij zich. Iets van bruin voor de maaiers?
En Ruth iets roods? Misschien moeten de zangers wel een groen gewaad aan deze keer. Gelukkig is er volop keus. Met de armen vol en zo zuinig mogelijk ingekocht -de bovengrens is echt twee euro voor een meter, hoor – rijden ze terug naar Schoonhoven.

Dit jaar halen ze hun koffie niet meer bij die Utrechtse coffeeshop
op de hoek, zoals een paar jaar geleden. In deze shop werd
namelijk helemaal geen koffie verkocht. Drie keer raden wat wel? “We vonden het er al zo vreemd ruiken.”

Voor de dames op pad konden, is eerst flink gebrainstormd over de sfeer die de kleding in de musical Ruth moet uitstralen. Kleding moet immers wel overeenstemmen met het verhaal. Daarna moet voor alle rollen een ontwerp worden gemaakt, voor sommige spelers zijn wel vier kledingstukken nodig.

IMG_2859Het ontwerp komt voort uit het creatieve brein van Wilma. ‘Ik heb het script gelezen en al lezend kwamen er al beelden bij mij op over hoe de mensen er uit moesten zien’. Op internet heb ik me georiënteerd op joodse en mediterrane kleding. Zo werd het sfeerbeeld compleet. Wilma maakt vervolgens kleine schetsjes die worden besproken in de vergadering van de werkgroep.

Tijdens het proces verandert er nog wel eens iets aan de kleding. Maar, zo stelt Wilma, leuk verzinnen en tekenen is prachtig maar het moet technisch ook wel kunnen natuurlijk. Een prachtig ontwerp alleen is niet voldoende.

Dus moeten er patronen worden getekend, want de kleding moet wel een beetje model hebben. Laat dat maar aan Lidy over. Wat haar ogen zien maken haar handen. In mum van tijd heeft ze een patroon getekend. Ook als het op berekenen van het aantal meters stof aan komt is Lidy degene die dat allemaal ‘zo even’ berekend.

Als stof en patroon klaar zijn kunnen de naaisters aan de slag. Gelukkig is een groep handige Hoeksteen-dames bereid gevonden dit thuis te doen.

Ruth is een verhaal van hoop. Het is de dames gelukt om zelfs dat in de kleding te laten zien.

Nieuwsgierig geworden?

Op zaterdag 18 april en zondagmiddag en – avond 19 april wordt de musical opgevoerd in De Hoeksteen. Wil je reserveren? Klik hier…

Hoe zuinig er ook wordt ingekocht, een gift blijft welkom. Als u € 50,- of meer overmaakt op NL57ABNA 0481 7424 68
t.n.v. De Hoeksteen Schoonhoven krijgt u twee vrijkaartjes.