Mindful vasten

Vorig jaar deed onze dochter aan vasten in de 40-dagentijd: geen snoep eten. Op zondag mocht ze van zichzelf één snoepje nemen, want op zondag hoef je niet te vasten. Na Pasen had ze een enorme voorraad snoep opgebouwd, waar de andere kinderen jaloers naar keken. Gelukkig voor hen duurde het niet lang voor de hele voorraad was verdwenen. Met twee dagen was de trommel wel leeg en was 40 dagen wachten ingehaald.

Ik heb het zelf ook wel eens gedaan. Geen alcohol in de 40-dagen tijd. Nog best lastig. Thuis gaat het wel, al merk je dan pas hoe vaak je ‘s avonds denkt: lekker nog even een wijntje. Het wordt pas echt lastig in gezelschap. Een afdelingsborrel op vrijdag, een keer uit eten met vrienden of collegae. ‘Wil je geen wijn?’, wordt er dan gemakkelijk opgemerkt. Het nut van vasten bespreken tijdens een gezellig diner is niet echt mijn ding, merkte ik toen.

Dit jaar ben ik er niet aan begonnen. Of beter: de 40-dagentijd was al begonnen voor ik er erg in had en toen had ik al weer gedronken. Eerlijk gezegd vond ik dat niet heel erg. Nu hoefde ik geen moeite te doen. Toen ik me dat realiseerde, merkte ik ook weer het nut van vasten: even bewust nadenken bij wat je doet, soms ‘nee, dank u’, zeggen. Daarmee word je je weer even bewust wat je eigenlijk allemaal doet, hoe vanzelfsprekend en zonder aandacht je dingen doet. Tegenwoordig is ‘met aandacht leven’, of ‘leven in het nu’ heel hip en heet het Mindfulness.

In de oude kerkelijke tradities waren mensen soms hun tijd ver vooruit!

Adriaan van ‘t Spijker