Mindfulness, volheid van geest

In de maand januari hebben we een Rotonde-avond gewijd aan het fenomeen mindfulness. Mindfulness (letterlijk: volheid van geest), is meditatievorm die op het moment tamelijk populair is, en als kerk wilden we weten wat het is, en in hoeverre het aansluit op de christelijke geloofstraditie, en wat we ervan konden leren. Veel bezoekers, heel wat mensen van buiten onze gemeente, bezochten de Rotonde-avond.

Stadgenote Renske van Berkel kwam ons vertellen dat de gedachte achter mindfulness deze is, dat het goed is als je als mens zoveel mogelijk in het hier en nu leeft. Vaak zijn we met onze gedachten heel ergens anders dan waar we werkelijk zijn. We wandelen door een bos, maar we denken aan ons werk. We liggen in bed, maar in gedachten maken we ruzie met een collega. We zitten in de kerk te bidden en te zingen en te luisteren, maar we maken ons nog druk om onze kinderen.

Wanneer je een cursus mindfulness doet, leer je door meditatie die rusteloze denkmachine in je hoofd wat langzamer te laten lopen… om zo meer en meer in contact te staan met je directe omgeving, vooral te zijn waar je bent. En dat levert op: een zekere rust, vermindering van stress, een minder bezorgde levenshouding, misschien zelfs: ontvankelijkheid en liefde. Je kunt mindfulness aan je geloof verbinden, je kunt het ook zonder God of geloof doen. Het is vooral een techniek, een methode.

Boeiend, leerzaam. Ik realiseerde me opnieuw dat we in onze protestantse vaal erg op de inhoud van het geloof zijn gericht, en minder op het hoe, minder op de beleving, minder op de techniek van het geloven. Begrippen als rust, vertrouwen, overgave, zaligheid… staan centraal, maar hoe worden die woorden werkelijkheid in een mensenleven? Hoe leer je die woorden je toe te eigenen, te beleven? Mindfulness houdt zich vooral bezig met die vraag naar hoe HOE. Wij protestanten kunnen wat dat betreft nog steeds veel leren van de rooms-katholieke traditie. Een retraite in een klooster zou wel eens erg op een cursus mindfulness kunnen lijken. Lees meer…