Vanuit een initiatief van twee gemeenteleden van De Ontmoetingskerk in Bergambacht wordt Ons Kloosterpad gelopen. De eerste etappe met een lengte van 10,4 kilometer werd gelopen op 29 oktober 2020, maar deelnemen aan volgende etappes kan nog steeds.
Voor 2023 staan de volgende data genoteerd: 11 maart en 13 mei. In het tweede weekend van juni zal een route worden gelopen met aansluitend een overnachting.
Dit kloosterpad bewandelt een route door het Brabantse landschap en loopt langs kloosters die daar lang geleden gesticht zijn. Op initiatief van verschillende samenwerkingsorganisaties zoals de Kloostergemeenschappen, Erfgoed Brabant, universiteiten en musea is een breed netwerk opgezet met als doelstelling het in stand houden van het kloosterleven. In het kloosterleven ligt de nadruk op duurzaam, zorgzaam en voedzaam leven, veelal in de leer van Franciscus van Assisi. De levenswijze van kloostergemeenschappen inspireren tot bezinning en tot het vinden van een evenwicht tussen werk, rust en zin.
Abdij van Berne heeft een boek uitgebracht , Ons Kloosterpad (ISBN 9789098724298) met wandelingen die langs 50 kloosters voeren. De opbrengst van het boek komt ten goede aan het kloosterleven in Brabant. Een wandeling beschreven in het boek begint altijd bij een klooster en eindigt bij een volgend klooster. Onderweg loop je door de natuur in brede zin, dat wil zeggen, je moet ook wel eens over een hekje klimmen. Er is altijd onderweg wel een klein kapelletje voor een moment van bezinning. Je bent vrij om incidenteel een route mee te wandelen of alle etappes. Je maakt daarin je eigen keuze. Om het op een echte pelgrimage te laten lijken, zit in het boek een stempelkaart met de bedoeling deze te laten stempelen in de kloosters die je aandoet. Ieder klooster heeft een eigen collectors item ontworpen in de vorm van een draagbaar souvenir en prentkaart en één van de kloosters ligt direct aan de route naar Santiago.
De organisatie van de Ontmoetingskerk in Bergambacht heeft ervoor gekozen om de wandelingen te bewerken en er rondwandelingen van te maken, zodat je weer aankomt bij het vertrekpunt. De wandeling van 11 maart vertrekt en eindigt in Uden vanaf Abdij Maria Refugie. De Abdij ligt midden in een groene oase en was een vluchtplaats voor kloosterlingen die elders niet welkom waren.
“Hoe bijzonder in een wereld waar godsdienstvrijheid nog altijd onder druk staat”.
De wandeling is 10,7 kilometer en komt langs veel bijzondere historische en of religieuze plekken die ons uitnodigen voor bezinning en gesprek.
We verzamelen rond 09.15 uur op het marktplein in Bergambacht voor mensen die met elkaar willen reizen. Laat even weten of je wilt rijden of liever wilt meerijden met een ander, zodat wij de auto’s kunnen indelen. Voor die mensen die vanuit hun woonplaats direct naar Uden willen reizen: wij treffen elkaar bij museum café Krona op het abdijterrein, tussen 10.45 en 11.00 uur.
Agenda: 11. 00uur welkom met koffie of thee in de refter, waar we de route doorspreken en de knooppunten en andere informatie geven. Daarna gaan we lekker op pad en zullen elkaar vol verhalen weer ontmoeten om 16.00 uur in het museum café om onder het genot van… de wandeldag af te sluiten.
De abdij zelf is niet te bezoeken, maar de kapel is wel open van 15.00 tot 16.00 uur. Wil je graag het museum Krona bezoeken: dat is geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
Nog wat tips: Denk aan je museumkaart en neem voor onderweg wat eten en drinken mee, want het is niet helemaal duidelijk of we onderweg horeca tegen komen.
Wij hebben er zin, jij ook?
Laat even weten of je meewandelt, iedereen is van harte welkom. Je kunt bellen naar Dikkie Zuiderduijn (06-83571521) of Ingrid van den Heuvel (06-51397556) of mailen naar 3xmaria@hetnet.nl.
Adres Uden: Veghelsedijk, parkeren in de Sint Janstraat.
Openbaar vervoer: trein naar Oss, bus naar Eindhoven via Uden (lijn 157), halte Burenstraat.