Orgelconcert uit alle pannen Soep

Wie regelmatig in De Hoeksteen een orgel- of ander concert bijwoont kent ongetwijfeld de uitspraak “uit alle pannen soep”. Het zijn de vaak en op zijn manier gebezigde woorden van vaste spreekstalmeester Jan Roos. Trompetgeschal, lovende toespraken en bijzondere cadeau’s vielen hem die avond welverdiend ten deel. Collega-organist Jaap den Besten nodigde Jan uit een verlanglijstje met orgelmuziekstukken naar eigen smaak in te leveren. Daar liet Jan geen gras over groeien en een lijst met maar liefst 25 titels belandde in Jaaps mailbox.

En wat denkt u? Uit alle pannen soep! Van barokke werken van J.S. Bach, G.F. Händel en Henry Purcell tot Franse romantiek van César Franck, C.M. Widor, Alexander Guilmant en L.J.A. Lefébure-Wély. Ook Edward Elgar (Land of Hope and Glory) en Alfred Hollins (A Trumpet Minuet) staan genoteerd evenals de hedendaagse componisten Klaas Jan Mulder en John Propitius. Maar het zou geen verlanglijstje van Jan Roos zijn als grote namen van Hollandse romantische componisten uit de late 19e en 20e eeuw zouden ontbreken; Feike Asma, Cornelis J. Bute, Arie van Opstal, Albert Pomper en natuurlijk Jan Zwart.

Over deze laatste componist kwam Jan tijdens een vakantiereis in 1962 met de GJC naar Denemarken te spreken met de buschauffeur. Deze bleek een leerling van één van de zonen van de componist. Via deze chauffeur kreeg Jan een “originele” kopie van een compositie voor psalm 68 van Jan Zwart in handen. Een kopie van slechte kwaliteit en van muziek die niet direct geschikt bleek voor concertante doeleinden. Jaren later toonde Jan de kopie aan Jaap den Besten. Deze zag er muziek in en heeft er een duidelijk leesbare en goed speelbare transcriptie van gemaakt. Terug in Nederland klonk de herboren compositie tijdens één van de eerstvolgende orgelconcerten in De Hoeksteen.

‘Jaap kan aan de bak’-om nog maar even bij woorden van Jan Roos te blijven- met selecteren en studeren. Op 21 mei 2016 zal Jaap de lijst met verzoeknummers van Jan tot klinkende muziek maken tijdens het orgelconcert “Uit alle pannen soep”.

Een eerbetoon aan een jubilerende collega; een cadeau waarvan iedereen kan meegenieten. Het concert begint om 20.00 uur en de toegang is vrij. Jan, Jaap en de ActiviteitenCommissie zien uit naar uw aanwezigheid.