Over conducten, talkpoeder, tremulant en andere orgelgeheimen

Op 11 mei werd door Orgelmakerij Reil te Heerde gestart met het geplande groot onderhoud aan het BAG-orgel in onze Hoeksteen. Bijna een maand later, op woensdag 10 juni, vond de oplevering van deze werkzaamheden plaats in aanwezigheid van onder anderen twee glunderende vaste bespelers van het instrument: Jaap den Besten en Jan Roos.

De nog jonge maar bevlogen orgelbouwers Han van der Horst en Allard van Dijk keerden in deze vier weken het Hoeksteeninstrument letterlijk compleet binnenstebuiten. Hierbij werden zij geassisteerd door een aantal bij het instrument betrokken Hoeksteenleden. Geen onderdeel bleef onaangeroerd en een groot aantal daarvan moest zelfs flink onderhanden worden genomen om weer aan de kwaliteitseisen van deze vakmensen te kunnen voldoen. Sommige onderdelen keerden zelfs helemaal niet meer terug in de orgelkas omdat zij door verval moesten worden vervangen.

Inmiddels heeft u het orgel in al haar luister en schoonheid weer kunnen aanschouwen en beluisteren. Wellicht ontwaarde u daarbij meteen al het resultaat van genoemde werkzaamheden, maar het zou ook kunnen zijn dat u de behaalde effecten nog moet ontdekken. Op donderdag 9 juli krijgt u de kans bij die ontdekkingstocht geholpen te worden. Hans Reil, derde generatie leider van het gelijknamige orgelbouwbedrijf, zal u komen informeren over wat allemaal heeft plaatsgevonden bij het groot onderhoud. Hij zal u vertellen wat conducten zijn en waarom ze moesten worden vervangen, waarom talkpoeder niet alleen maar goed is voor baby’s billetjes en waarom de tremulant er nu wel voor zorgt dat romantiek iets met u doet. Deze technische verheldering zal door Jaap den Besten muzikaal worden versterkt door het spelen van een aantal daarvoor zeer geschikte werken. Een werk dat alle “tongen losmaakt” en iedere stem laat horen is de chaconne van Johann Bernhard Bach, tijdgenoot en achterneef van de meer bekende J.S. Bach. Ook tijdens de ingebruikname van het BAG-orgel -nu ruim 25 jaar geleden- liet Jaap dit werk klinken.

Weet u welkom op donderdag 9 juli om 20.00 uur in De Hoeksteen en laat u onder het genot van een hapje en drankje onderdompelen in de wereld van ambacht, techniek, en muziek.