Zo is dan wie in Christus is een nieuwe schepping; het oude is voorbijgegaan, zie, het nieuwe is gekomen. (2 Kor 5:17)

Waarom leer je geen Chinees? vraagt de man. Nooit aan gedacht eigenlijk, zeg ik. Hij zegt: Je leert een paar honderd karakters lezen en uitspreken. En je leert de ingewikkelde karakters met kleine handbewegingen omhoog en omlaag schrijven. Het eerste woord dat je leert schrijven, is: wô ‘ik’ – het karakter bestaat uit de hand, die de speer vasthoudt. Kijk,  ik zal het je voordoen….

Schrikt u niet, allemaal Chinees leren hoeven we vandaag  niet. Maar een ander elementair nieuw begin maken, wordt nu wel van ons gevraagd. Beginnelingen heeft onze gebrekkige, onvolmaakte wereld nodig. Allemaal moeten we op onze plek gaan zitten in een klas vol nieuwelingen voor de nieuwe aarde. Ik lees uit 2 Korintiërs 5:17: “Zo is dan wie in Christus is een nieuwe schepping; het oude is voorbijgegaan, zie, het nieuwe is gekomen.”

Toen ik op de eerste schooldag met de andere kinderen in de klas zat, plantte de juf zich voor ons. Ze commandeerde ons met bijbehorende bewegingen:  omhoog – omlaag – omhoog – punt. We moesten de letter eerst in de lucht schrijven en in de maat zeggen: omhoog – omlaag – omhoog – punt.  Dat was natuurlijk het mooiste: punt ! Daarna werden we al snel gepromoveerd naar het zelf schrijven in een schrift. Nou ja, schrijven – we tekenden de letter na als mannetjes op een rij, negen rijen onder elkaar. Misschien kwam op dezelfde dag volgens hetzelfde systeem ook de letter “n “ aan de beurt. In elk geval – die eerste schooldag was een enorm succes. We waren begonnen met lezen en schrijven ! Lees meer…