Reiservaring … deel 3

Reiservaring 27/28 juli 2015

Hier weer een berichtje vanuit het mooie Kenia! Wij als groep begonnen de reis richting Bumala, Busia. De reis zou 4 uur duren, met onze Nederlandse rekenkunsten. Uiteindelijk met een leuke omweg (de dagvoorziening bekeken van de Keniaan Peter), prachtige omgeving, vlak langs de grens bij Uganda kwamen we na 8u aan bij Pastor Eric. Daar werden wij erg gastvrij ontvangen en kregen we een verlaatte lunch. Bij Eric zouden de bouwers de aanbouw bekijken en dit donderdag 30 augustus afmaken. Eric had onze slaapplekken geregeld bij de local people en na de lunch vertrokken we, om nog voor het donker aan te komen (7u Keniaanse tijd is het donker 😉 )

Bij aankomst werden de spullen de bus uitgeladen, de mensen stonden hun huis af, iedereen vond zijn plek en we vervolgden onze tocht naar Simon, de pastor. Dit was op loopafstand om daar te gaan avondeten. We ontdekten toen ook dat daar 1 van de 2 kerken gebouwd zou worden. De gaten waren al gegraven en dat scheelde ons al veel werk voor de volgende dag!
Door alle indrukken is vrijwel iedereen op tijd naar bed gegaan om de volgende morgen weer fris en fruitig te starten aan de kerkenbouw!

De eerste bouwdag begonnen we om half 8 met ontbijt. Een aantal van de groep hadden het huis en stoel versierd voor Janneke, die deze dag 22 jaar was geworden! We kregen bericht vanuit de kerkenfabriek dat de materialen vertraging hadden en nog niet op de beide locaties waar de kerken gebouwd zouden worden waren gearriveerd. Daardoor had iedereen de tijd om hun nachtelijke ervaring te delen over de kakkerlakken, vuurvliegjes en het dorpsvarken. Uiteindelijk vertrokken we om 10uur naar ‘dorp 2’. Daar kregen we een kennismaking met de burgemeester van het dorp, die uitlegde dat we dag en nacht bescherming kregen. Na gebed vertrok groep 1 (dorp 1) naar hun bestemming.

Beide groepen begonnen met het verven van de spanten van de kerk. De indeling verliep soepel! Iedereen kreeg zijn eigen taak. Verzorging, watermanagement, verven of monteren en natuurlijk niet te vergeten de werkvoorbereidingen, het liep allemaal gesmeerd. De toezichthouder (Arjan Verstoep) was voorzien van een mooi plekje in de schaduw onder een Keniaanse boom.
Doordat de juiste Fundi (aannemer) bij beide groepen laat arriveerde werden de spanten pas laat overeind gezet, de gaten gevuld met beton en zo konden de volgende dag de gordingen geplaatst worden. Door een communicatiefout aten de beide groepen op hun bouwbestemming. Bij onze slaapplek werd de dagafsluiting gehouden door Niels Huisman en William den Besten.

Reiservaring 29/30 juli 2015

Na een goede nachtrust, waar de klamboes goed van pas kwamen, konden we buiten aanschuiven aan het ontbijt. De Keniaanse gastvrouwen waren hier al om 4u aan begonnen.
Na een dagopening door Henkjan Huisman en Jorie Huisman zijn beide groepen weer op weg gegaan naar de bouwplaatsen. Beide groepen zijn fanatiek van start gegaan met het leggen van de gordingen en golfplaten. Hiervoor was wel een goede samenwerking nodig tussen de Kenianen en de Nederlanders, omdat de bouw hier en daar wat anders gaat dan in Nederland.

Met gemak klommen de mannen in de nokken om de platen te leggen. In de warmte was dit een hele klus, maar op één ongeluk na is dit allemaal goed verlopen. Dat een golfplaat soms hard aan kan komen heeft Niels Huisman geweten. Na een bezoek aan het ziekenhuis is hij er gelukkig goed vanaf gekomen met 3 hechtingen in zijn voorhoofd.

Het is momenteel regenseizoen in Kenia en dat hebben we geweten ook. De warmte van de zon sloeg om in een heftige hagelbui. Gelukkig zijn de Kenianen erg gastvrij en hebben we knus met elkaar kunnen schuilen in een klein huisje. Aan het einde van de middag stond nog een bezoek aan Lake Victoria, vlakbij de kerk van team 2, gepland. Helaas is dit door het weer niet doorgegaan, maar heeft team 1 de kerk van team 2 wel even kunnen keuren. Terug bij onze tijdelijke gastgezinnen hebben we met elkaar weer een warme maaltijd gehad en mochten we moe, maar voldaan gaan slapen.

’s Morgens vroeg weer uit de veren om afscheid te nemen van ons tijdelijke dorp.

De families hebben ons open en gastvrij ontvangen en lieten merken ons vertrek erg jammer te vinden. We hebben elkaar wederzijds bedankt en er is met de gezinnen gebeden. Nadat de kinderen ons nog hebben toegezongen hebben we de spullen gepakt en zijn we bepakt en bezakt richting de bus gelopen over de modderige en glibberige paden. Door het noodweer van de dag ervoor kon de bus het dorpje zelf namelijk niet bereiken. Vervolgens zijn we op weg gegaan naar het huis en de kerk van Eric N’gala waar we een aanbouw aan de kerk zouden plaatsen. De handige mannen zijn meteen aan de slag gegaan met de aanbouw, de dames hielpen een handje in de keuken. In de tussentijd heeft een deel van de groep een rondleiding gehad op de school waar Dorcas, de vrouw van Eric, werkt.

Na een uitgebreide lunch met chapati’s, rijst en door Janneke vers geslachte kippen, zijn we weer op weg naar Eldoret gegaan.
Het was weer even lekker thuiskomen in ons vertrouwde guesthouse, waar de rijst en kip alweer op ons stond te wachten. Na een koude (het warme water was helaas op), maar zeer lekkere douche, is iedereen voldaan gaan slapen.