Voetbal

Hij zei hen dat ze de mensen opdracht moesten geven om in groepen in het groene gras te gaan zitten. (Marcus 6:39)

Voetbal is de religie van de 21e eeuw. Althans, het heeft in zijn huidige vorm veel weg van een godsdienst. Zo bindt voetbal bijvoorbeeld samen. Als u wel eens een wedstrijd in een serieus stadion hebt meegemaakt, weet u dat. Zodra uw favoriete club zich heeft opgesteld in de strijd tegen de gedoodverfde verliezer, is de sfeer met geen pen meer te beschrijven.

Sociale klassen vervagen als ieders blik zich op de bal richt. De spanning van de wedstrijd maakt saamhorig! Voetbal kent ook verering. Terwijl de wave door de tribunes trekt, heffen de supporters hun lofzang aan en wordt de lokale club door de spreekkoren eeuwige trouw verklaard. Het is net of de hemel binnen bereik komt. Oké, het is wel de hemel op aarde, maar toch. Verder is het ook een enigszins selectieve hemel, want niet iedereen profiteert er uiteindelijk van.

Dat zijn vooral de voetballers zelf. Weet u wat een beetje international verdient? Soms wel meer dan een miljoen per maand! Daarvan kun je het aardse bestaan toch redelijk hemels maken… Maar dat mag de pret niet drukken. Kerken kunnen op zondag  dicht, want in de arena gebeurt het! Met vooruitziende blik instrueert de Heer Jezus de mensen om zich alvast in groepen te verdelen en op de grasmat hun posities in te nemen ….

(uit: ‘Ongelooflijk dagboek’, Rudi Hakvoort)