Vrijheid

Wat levert geloven op? Misschien niet zo’n gebruikelijke vraag. We geloven toch niet om in de hemel te komen? We geloven toch niet met een bepaald doel voor ogen? En toch stel ik die vraag: wat levert geloven op?

Net voor Pinksteren las ik een boek van Rachel Visser: Zwarte dauw. Het gaat over een streng christelijke geloofsgemeenschap, ergens in Nederland. Rachel Visser is op zoek naar haar wortels: haar vader komt uit die geloofsgemeenschap. Ze probeert te beschrijven wat de mensen in die gemeenschap bezielt, waar leven die mensen voor? Het is een integer geschreven boek, dat zonder rancune of leedvermaak een voor de schrijfster vreemde wereld beschrijft. Een groot deel van de mensen blijkt te leven voor de kerk. Misschien wel iets om jaloers op te zijn.

En toch werd ik voornamelijk boos en verdrietig van de wereld die in dat boek tot leven komt. Ik werd boos tijdens het lezen, omdat er zo’n verwrongen beeld van God beschreven wordt. Er blijft nauwelijks iets over van de liefde van God. Ik werd verdrietig omdat mensen door dat beeld zo bang worden voor God, dat ze nauwelijks meer iets durven te doen. Als je niet goed gelooft (lees: je aan de regels van die kerk houdt) ga je naar de hel, en dat wordt Rachel Visser dan ook verschillende keren aangezegd.

Volgens mij  krijg je van God elke keer een nieuwe kans, keer op keer, tot 70 maal 7 maal toe. Dat levert geen angst op, maar vrijheid. En dat is dan ook precies wat geloven oplevert: Vrijheid, met een hoofdletter V.

Een gedachte over “Vrijheid”

1. Heel herkenbaar!! Mijn jeugd was daardoor vol angsten (en soms nog) geweest en was ik niet vrij om zelfdoordachte beslissingen wat erge gevolgen met zich meebracht en dat moet ik de rest van mijn leven meedragen!!

God heeft ons een geweten gegeven en verstand zodat wij van Hem kunnen horen en zelf de beslissing nemen om in hem te geloven, uit pure liefde. Het is zo aan ons de keuze, jazeker hij waarschuwd wel!! maar uit liefde voor ons!!

Reacties zijn gesloten.