We zijn er nog!

Hoe werd u wakker op 22 mei? Om de herinnering wat makkelijker te maken: het was een mooie dag, veel zon en een preek van Frans Willem over Noach: God schiep de wereld opnieuw. Het leek een zondag als alle andere. Zaterdagavond naar bed, zondagochtend weer op. En toch werd er op de radio in veel programma’s gezegd: ‘We zijn er nog’. Hoewel veel mensen wat lachend deden over de voorspellingen van de Amerikaanse predikant Camping, was er toch voldoende angst bij veel mensen aanwezig om die ochtend bewust vast te stellen dat er niets was veranderd. Het leedvermaak over mensen die alles verkocht hadden of zelfs hun baan hadden opgezegd, was groot. Een van hen zei in een interview: ‘Ik ben uw hoon waard’. 

Er worden elke dag honderden belachelijke voorspellingen gedaan die niet de aandacht trekken. Wat maakt de voorspellingen over het einde van de wereld dan zo anders? Ik denk dat veel mensen weten dat we niet eindeloos door kunnen gaan op de manier waarop we nu leven. Dat deze wereld ooit aan zijn einde komt, daar twijfelen veel mensen niet aan. En dan willen we wel graag weten wanneer dat gaat gebeuren. We willen daarvoor graag nog een paar dingen doen (zo hoopte ik als kind altijd dat Jezus in elk geval zou wachten met terugkomen tot na mijn verjaardag, dan had ik in elk geval mijn cadeautjes nog gekregen).

Het was wel een mooi gevoel die morgen: we zijn er nog. Hoewel we Camping niet geloofden, hadden we toch het gevoel dat we een nieuwe kans kregen. En dat is dan wel weer heel bijbels: God geeft ons telkens een nieuwe kans.

Adriaan van ’t Spijker